Torsdag

Efter våra två föreläsningar idag besökte jag Iksu där jag sprang och körde lite styrka iform av biceps, axlar och bål. Hemma bjöd Nils på grytan ovan. Mumsig!
Nu ska jag placera rumpan i soffan med hårinpackning, ansiktsmask och med fötterna i ett fotbad. Jag känner att det behövs en grådag som denna. Tråkigt samt osammanhängande inlägg, ibland kan det bli så!

smoothie plus jordnötskokosboll

Efter en promenad med Sara i luren väntar ett kvällsmål.

Smoothie gjord på frysta hallon och blåbär, vetegroddar, lättmjölk, banan och några droppar agavesirap toppad med solrosfrön.
Jordnötskokosbollar som består av ihopblandad kvarg, mosad banan, kakao, någon tsk jordnötssmör, havregryn, grovhackade jordnötter och kaffe och sedan rullade i kokos. Kylda eller frysta. Rikitg mumsiga!

Champinjonpaj med bulgur och quinoa

Svamppaj: stekta champinjoner med gullök, vitlök och yogurt på en botten gjord av vatemjöl, kruskakli, fiberhavregryn, krossade linfrön och grahamsmjöl med rapsolja och vatten. Toppad med ost och in i ugnen tills osten smälter.

Detta tillsammans med vit quinoa, currybulgur, tomat, bladspenat och avocado.

Skämmes tamefan


Just nu är jag är trött och känner för att njuta av en berättelse, vad passar då inte bättre än att krypa ner under täcket och läsa om Zlatans liv? Ja, jag vet att et är lite skämmigt att jag jobbar på Bokia och inte har läst Jag är Zlatan Ibrahimovic än.. Men jag kan väll säga såhär; om jag inte hade jobbat i en bokhandel skulle jag aldrig valt att läsa om Zlatan, jag har nästan noll intresse av killen. Men nu när plugget känns lugnt och min böckerjagvillläsa-lista är avbetad så känner jag mig tvungen att i alla fall ge boken en chans. Jag är endå lite nyfiken på om boken lever upp till sitt rykte. Men som sagt skämms på mig! Hoppas inte chefen får reda på det här, jag tror det kallas tjänstefel.

Så var vi där igen med telefonen

Idag trotsade jag vädret och valde att bära kläning. Studiedagen har bestått i labb av fil, jord samt skådning av mögel, paratister och jäst. Intressant såklart.

Blodomloppet 2012

Idag under loppet var jag arg, väldigt arg. Mest på mig själv för att när det går dåligt i början av ett lopp så ger jag upp, motivationen dör. Sedan var jag arg på det vanliga: folk som saknar självkritik och ställer sig i fel startfällt så att starten går trögt, denna start gick ovanligt segt... Sedan var jag arg för att jag fick äckel håll. Vad mer finns det att klaga på? Jo, underlaget var inte det roligaste heller. Bitter jävel? Ja, när jag kom i mål var jag ledsen, besviken och arg över min prestation. Men tiden då? Blodomloppets tidtagning börjar först efter 200meter in i loppet men jag tog tid med pulsklockan. Milen sprangs på 49,14 minuter så målet klarades i alla fall. Egentligen ska jag alltså vara nöjd men det är jag inte. Usch för mig själv! Men jag försöker att tänka framåt och Parloppet som ska springar om två veckor i Hagaparken. Tills dess ska jag lägga fokus på löpträningen och ha det gott.

Tönten med telefonen

Dagen fortsätter på universitetet med labbrocken på.

Träningen vecka 21



Antal morgonpromenader: 5 st
Löpning: 17km

Denna vecka har motionen endast  bestått i promenader och de två loppen, Vårruset och Storsjöloppet. De dagar jag inte har sprungit har jag spenderat med vila och andra roligheter. Bra beslut då fötterna mår mycket bättre och musklerna är helt fria från värk. Jag känner mig i bra form för att springa majs sista lopp. Om jag uppnår mitt mål att springa milen på <50 minuter idag (vilket jag egentligen redan har klarat då jag har sprang ca 12km på 58min = 10km på 48-49minuter) har jag klarat mina tre löpmål på en vecka.

Grön

Igår införskaffade jag mig denna gröna, sköna men ack så skrynkliga sak. Den ska nog få värma mig ikväll under Blodomloppet, om det blir lika kallt som igår.

Mys

Kvällens nöje har bestått i att träffa Amanda för att äta sushi, prata och dricka te. Världens mysigaste kväll med andra ord!

Ps. Amanda invisterade i en rosa samt glittrig macaron som matchade hennes skor, naglar och hår, tänk er det ni!

Måndag morgon

Fruktsallad med turkiskyougurt, blådär/hallon och kakao. Ett ägg, två mackor. Hungerelden. Solen gick i moln så jag fortsätter min läsning under täcket istället. Introduktionen till den nya kursen Microbiologi börjar först klockan 13, detta betyder att jag har en lång förmiddag med egentid.

Citronmuffins utan socker



Blir 9 stora muffins
4 ägg
2 tsk vaniljpulver/vaniljsocker
4 tsk bakpulver
3dl vetemjöl/annat valfritt mjöl
3dl vetegroddar
50g rumsvarmt margarin/smör
1/2 dl kvarg
1,5 dl lättmjölk
citronsaft efter smak plus rivet citronskal

Vispa ägg, vaniljsocker, margarinet och vaniljpulvret. Tillsätt citronsaft och skal sedan vetegroddarna, bakpulvret och mjölet under vispning. Avsluta med att tillsätta mjölken, vispa. Fördela i muffinsformar sedan ungenn på 200 grader i ca 15 minuter.

Vi åt muffinsen tillsammans med hallonkvarg och om du vill ha efterrätten lite sötare rigla lite agavesirap över och/eller ät det med någon söt frukt som topping.

Sallad med citrondressing

Sallad: jordgubbar, tomater, quinoa, gurka, bladspenat, äpple, cashewnötter, avocado och fetaost med citrondressing.

En sommardag

Årets första dag på stranden och det första doppet. En underbar dag och helg har passerat. Jag är taggad inför sommaruppehållet men jag har också insett att jag kommer sakna de där klasskamraterna. Dom är allt bra fina endå.

Gårdagens födelsedagsgrillning

Igår firade vi Anna och Linnea med att äta mumsigt och ha det gött! Kvällen slutade dock i tvsoffan för att se Loreen vinna melodifestivalen, värd kväll!

Brännbollsyran 2012 umeå

Detta var vårt lag igår då spelade brännboll för fulla muggar och bra var vi inte någonstans men kul hade vi! Förlorade två matcher och vann en. Fylla, glatt folk och brännboll är helgens tre ord.

Gårdagens lunch på rost

Igår efter tentan, som kändes helt okej, träffade jag upp Nils och drog ner åt stan för att flänga runt samt äta lunch. Vi placerade våra rumpor på Rost och jag åt en fetaostmacka med honung samt solrosfrön medan Nils åt bönburritos med tillbehör.

Tenta, brännboll och kalas

Tenta-fredag iklädd min somriga turkosa skjorta och shorts, håller tummen för att solen ska ge benen lite färg. Senare idag blir det brännbollsyran och ikväll 25års kalas!

Ännu en gång i mål

Vårruset 2012 avklarat, tiden blev 23,22minuter. Jag klarade mitt mål, under 24minuter, trots att jag var tvungen att springa på fötterna. Bilderna är inte de snyggaste men de är ärliga, såhär ser man ut när man har kämpat ordentligt! Ett bra kämpat till Lotta och Emelie som också klådde sina personbästa!

Vårruset 2011

Förra året rusade jag i Stockholm med Lizzy och Sandra, i år pushar jag mig sjäv genom banan i Umeå. Emelie ska också springa fem så efter våra prestationer ska vi och vårt support mumsa.

Räddare i nöden


Min plats idag

Kylen och fruktskålen står toma så det blev att göra det bästa av en situation som var hungrig. Två kokta ägg, frysta jordgubbar blandat med keso (kvarg är slut) med en müsliblandning som höftades ihop (hackad mandel, kokos, vetegroddar, solrosfrön, pumpakärnor, havregryn, krossade linfrön, kanel och lite agavesirap ihopstekt). Blev helt OK!
Dagens klädsel är såklart obefintlig, idag gillar vi naket!

Vårruset Umeå

Välkommen torsdag dock önskar jag att det bara vore Onsdag... Inte pga av tentan som är imorgon utan Vårruset som är ikväll. Mina fötter mår inte optimalt för att knölas ner i ett par löparskor utan skulle behöva vila en dag till. Igår på brännbollsträningen gick jag runt likt Halta Lotta och tyckte synd om mig själv. Men med dubbla fotbad igår, massage, baddning av sår (läs nageltrång) samt sömn, finns det hopp om kvällen! Ska ner på apotektet och köpa sådana där plåster med hål och hoppas att det ska göra susen.
Igår var jag så deprimerad över mina fötter och att jag kanske inte skulle kunna springa eller prestera bra, att jag kände för att fälla en tår. Men då blev jag lite arg på mig själv för att jag är en sådan mes! För något år sedan läste jag om en kvinna som sprang en väldigt lång distans, typ 40-45mil (?), hon fick såklart massa problem med fötterna längst vägen och tillsist lossna stora delar av hälen. Men hon stannade inte för hon hade bara lite mer än en maraton, ca 4,2mil, kvar till mål!


...och jag klagar över att jag har två nageltrång och blåsor när jag ska springa 5km, fyfan för mig själv!

Onsdag

Iklädd förstora byxor ska jag snart fara in till stan och möta upp Matilda. Dagens pluggande har gått finemang, men det kan ju inte gå annat med en Emmelie och x antal extentor som sällskap!

kanelstekt äpple och banan

Två ägg. Hallonkeso med kanelstekta äpplen och med insiration av Sofie slängde jag ned en banan i stekpannan också, havregryn på det.

Godmorgon!

Idag är fötterna lite blåsiga och gör lite ont men magen är bättre i alla fall. Nu: morgonpromenad med Emmelie! Fick bli en töntig bild på det.

11,92km på tiden 58,42min


Då var vi i mål! Med en högt tempo trots magknip kom vi i mål på 58,42 minuter. Till en början var vi besvikna då vi trodde banan var på 11,1km men det visade sig i hade sprungit 11,92 km! Vilket betyder att vi hade ett tempo på 4,9min/km och hade klarat 11km på precisen 54minuter och milen på 49minuter! Vi är nöjda. Nära 12km på under en timme, ibland känns livet gott. När vi kom i mål blev det buffe, en riktigt höjdare av vegetariskta rätter samt fruktsallad till efterrätt. Nils har föresten fått jobb idag, så nu har han två sommarjobb här uppe i Ume. Vilken underbar dag!

Endast kalsonger och vita strumpor

Byxorna åkte i alla fall av..

Plugg-frukost

Havregrynsgröt med lingon och kanel toppad med banan, solrosfrön samt pumpakärnor.
Smörgåsar á la äggröra.

Inställningen: beslutsam och taggad

Godmorgon! Nu väntar morgonpromenad och sedan studier i solen. Storsjöloppet ikväll, entligen! Nu har vi hunnit tagga fem dagar extra så jävlar vad det ska springas ikväll. Det enda som kan förstöra kvällen lopp är min värsta fiende, håll. Men jag har bett till gud att han skonar mig från håll ikväll, hoppas han lyssnade.

Hunger

Igår kväll när det skulle sovas var jag så hemskt hungrig. Med nyborstade tänder hägrade inte mat men jag tog mitt förnuft till fånga och åt en banan i alla fall. Att somna hungrig är svårt samt inte bra för lilla kroppen som ska prestera. Det där med att man absolut inte äta sent på kvällen tycker jag är skitsnack, är man hungrig så ska man äta, inget mer med det! Svält finns inte i min värld och jag hoppas det inte finns i din heller. Så för att undvika hunger denna natt igen bakade jag scones till kvällsmat. Länge leve maten!

tre onödiga bilder inför en kort promenad

Promenaddejt med min mamma i luren som skulle bli en lång en men blev en kortis. Men vad tusan jag träffar ju henne snart igen, endast ca 2,5 veckor tills dess. Tiden går allt fort. Bilderna behövdes dock för att dokumentera mitt nyduschade hår, leende och som neutralisering efter alla matbilder här i bloggen.

middag i kontrast

Jag fick champinjoner, majskolv, sparris, halloumiost och bönsallad. Här finns ingenting att klaga på.

I hälsans hus

Han har startat grillen och jag tror han siktar på energiöverskott! Undra vad jag får att tugga på?

Och jag har tandkräm för tänderna

ACO ansiktiskrengöring
Proactiv - refining mask
md formulations - faical cleanser
md formulations - serum
md formulations - mosture defense
Biosilk
Gripen remover
Basiste dry shampoo - tropical

Välkommen tentavecka!

Måndag och tentaveckan har börjat, på fredag smäller det! Eller egentligen smäller det hela veckan och flera gånger ibland. Jag bjuder på en översikt över veckans fyrerkerier.

Tisdag: Storsjöloppet
Onsdag: Träning inför fredagens matcher, behövlig
Torsdag: Vårruset
Fredag: 9.00 - 13.00 Tenta i Näringslära
16,30 vår första match i brännbollsyran, tydligen VM + självklart partaj
Lördag: Final av brännbollsyran och folkfest
Födelsedagsgrillning för Anna och Linnea + partaj
Söndag: Här tror jag fyverkerierna är slut och hela umeå ligger bakfulla i soffan

Lite eller mycket studier ska pioriteras också. Idag står endast plugg på schemat. Karotenoider, tokoferol, flavonoider, Q10, askorbinsyra, glutationperoxidas. Yes, antioxidanter är det som har repiteras idag! Nu återstår bara, resten..

Träning vecka 20

Antal tagna morgonpromenader: 6st
Löpning: 36km
En timmes utövande av squash
Lite småträning av axlar och bål som inte bör räknas med veckans träning

Sådär

Frukostbild - check
Såhärserjagutidagfastmedkonstigblickbild - check

Nu drar jag in till Bokia och gör nytta några timmar.

Morgonpromenad

Godmorgon! Nu ska det ut och flängas på morgonpromenad med sällskapet Emmelie. Jag har träningsvärk i röven men mitt nageltrång har gått ner. Jag måste ta bättre hand om mina fötter, det är ett faktum.

LCHF kladdkaka på mitt vis

Detta tuggades på under kvällens film, Hysteria.

Ingridienser:
4 ägg
1 msk vaniljsocker
50g 87% choklad
1 dl kakao
ca 100 g margarin
200g kvarg
hackade mandlar och hasselnötter till topping

Smält margarin i en kastrull, tillsättsedan bitar av chokladen och rör runt tills den också är smält. Vispa ner kakao.
Vispa äggen med vailjsocker till ett skum. Klicka ner kvarg, lite åt gången samtidigt som smetet vispas. Tillsätt sedan chokladkrämen och vispa allt tillsammans ordentligt. Smöra en ungsform och fördela smeten i formen. Toppa med mandet och/eller hasselnötter.

Låt kakan gräddas i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter

Tillbehör: vaniljkvarg med frukt och agavesirap

Vegetariska tacopiroger med quorn och keso

Deg:
5dl ljummet vatten
25g jäst
2 msk rapsolja
Några msk krossade linfrön
2dl havregryn
9dl vetemjöl
3dl kruskakli
Blanda samt knåda och låt jäsa i ca 35 minuter.

Fyllning:
Kokade röda linser
krossade tomater
tackokrydda
hackad gullök
quornfärs
en burk majskorn
+keso

Kavla ut deg efter önskad storlek, en sked tacofyllning och en sked keso. Vik sedan ihop den utkavlade degen, vik en kant och gaffla. Pensla med ägg över pirogerna samt strö lite sesamfrön sedan in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Förlåt för diffust recept men jag är inte bra på det där att vara exakt utan bättre på att använda höfterna! Hoppas ni ser receptet som inspiration och gör er egna och kanske förbättrade variant.

Squash

Godmorgon och hej! Början av dagen ska spenderas med Sigrid på squashbanan, det finns en första gång för allt! Jag är fruktansvärt pepp! Jag hoppas att det inte krävs lika mycket teknik som i tennis. Tennis är kul men för en amatör som mig är det ingen bra pulshöjare, då tror jag mer på squash som träningsform. Avslutar nog med lugn löpning efter.

Chili- och tomatsoppa med kikärtor

Nils serverade favoritsoppan till middag, innehållandes:

Kikärtor 400g
En burk krossade tomater
Chilikrydda eller frukt efter smak (vi brukar göra den väldigt stark vilket jag anser är halva grejen med soppan)
En hackad och stekt gullök
Två klyftor vitlök
2-3 dl vatten
1,5 msk tomatpure
Två rostade röda paprikor
Salt och peppar

Mixa ingridienserna med en stavmixer, värm och sedan är den klar!

Godast med vitlöksbröd (rapsolja, pressad vitlök och dill)

13km senare

Vi testsprang banan inför tisdagens lopp dåra, fast med start från hemvägen. Blev närmare 13 km och tiden landade på 1 timme och 9 minuter ganska så exakt. Vi är nöjda över tiden men på tisdag ska det springas snabbare. Nils har bestämt att vi ska springa de 11,1km på under 55, jag är nöjd om jag springer på 56 minuter men det är herren i huset som bestämmer. Löpbanan var förövrigt bra, platt och underlaget var grus och asfalt, liten snutt med jordunderlag. Jag har föresten bestämt att jag ska bli en löpare, det känns som ett bra beslut.

Svar ang skillnaden i kcal

150 g fiskpinnar
200g potatismos
50g remouladsås
50g tomat
24g husman
10g bregott
250g standardmjölk
Som ett svar:

Måltiden till vänster  657kcal
100 g fiskpinnar
200g potatismos
10g lätt majonäs 32,5%
20g cream fraiche 13%
80g tomat
36g husman
7g becel 38%
175g lättmjölk
Fett 32,9E%  Mättat fett 10,9E% Enkelomättat fett 12,2E% Fleromättat fett 8,7E%
Omega-3 1,6 E% Omega-6 6,9E% kvot: 4:2
Protein 15,9E%
Kolhydrater 51,3E%
Fibrer 9,6g




Måltiden till höger, 1084kcal
150 g fiskpinnar
200g potatismos
50g remouladsås
50g tomat
24g husman
10g bregott
250g standardmjölk

Fett 58E% Mättat fett 14,7E% Enkelomättat fett 17,2 E% Fleromättat fett 22,5E%
Omega-3 3,1 E% Omega-6 19,4E%
kvot: 6:2
Protein 12E%
Kolhydrater 29E%
Fibrer 6,9g


Skillnaden = den högra portionen innehåller 427kcal mer än den vänstra portionen


Den vänstra måltiden är gjorde efter Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och ska passa som lunch för en person med ett energibehov på ca 2200kcal/dag.

Att kolhydratladda till ingen nytta...

Min respektive hans energibomb till fruost.

En BRAKfrukost senare blir jag upplyst av Lotta att Storsjöloppet inte är ikväll utan på Tisdag. Fail. Jag har tydligen kollat på förra årets inbjudan och trott att det är den 17maj. Suck... Dock finns det inget negativt som inte medför något positivt, i detta fall mycket skratt! Det negativa jag tänker: två vilodagar till ingen nytta, då jag inte sprang igår eller i förrgår för att vila bena. Fast vila behövde de nog göra endå.
Hur är dagen omplanerad då? Vi ska nog passa på att testspringa banan eller om modet sviker så löpning inomhus på Iksu. Tur att livet bjuder på skratt!

Godmorgon!

Godmorgon! Idag ska det springas lopp och lyckligtvis ska vara uppehåll när starten går, 18:30. Det är inte kul att börja springa i regn men att det börjar regna i cirkus mitten på banan är motivationshöjande då stegen gärna ökar för att komma undan regnet. Satsar dock inte fullt på en tid utan ser de 11km idag som motivationsgivare till de andra loppen samt som ett träningstillfälle.
Nu: en kort morgonpromenad

Middagen plus efterrätt plus sällskap

Middagen: Grillad lax, champinjoner, majskolv, sparris med en bullgursallad (bullgur, mandel, äpple, oliver, spenat, roccula, tomat, paprika och dressing)
Efterrätten: Banan med 87% choklad som är värmd på grillen i folie.
Sällskapet: Nils Press iklädd sitt finaste spännis-linne, sånt sällskap tackar jag inte nej till!

Hur många kcal skiljer det mellan måltiderna?

Genom att bara titta på dessa två måltider, vad uppskattar du skillnaden i kcal till? Samt vilken innehåller mest resp. minst kcal? Den till höger eller den till vänster?


Information om måltiderna som behövs för att kunna genomföra uppskattningen:
I den vänstra måltiden är det lätt mjölk, becel samt en egengjord remouladsås gjorde på fettsnål majonäs och creme fraiche.
I den högra måltiden är det standard mjölk, bregott och köpt remouladsås.
Resterande livsmedel är likadana bara olika storlekar på portionerna.


Jag hoppas att folk vågar ge ett försök för det är otroligt intressant att uppskatta energiinehållet i måltider. Jag vill poängtera att jag inte gör detta för att visa er en rätt och en fel måltid för sådana existerar inte, energibehovet är invidividuellt vilket är viktigt att komma ihåg!

Svaret langas senare!

Onsdag

Hemma från en lärorikdag på univeristetet. Jag ska lägga upp en frågeställning sen ang två måltider som jag hoppas ni svarar på. Annars då? Skön och varm dag som ska avslutas med grillning samt mys!

Tisdagmorgon

NU drar jag till UB för att hålla presentation om enportionsrätter. Känn på den du!

Laxsallad

Laxsallad med äpple, oliver, hel bullgur, pumpakärnor, roccula, bladspenat, tomat, gurka, paprika med en citrondressing (rapsolja, citronsaft, rivet citronskal, örtsalt och svartpeppar). Till en nybakad knäckemacka med hushållsost.

Just nu är jag inne i en bakmode; knäcke, matbröd och citronmuffins. Dock önskar jag att sambosen inte jobbade ikväll utan var hemma och kunde ta disken...

Dagens matlåda - ugnspannkaka

Pannkaka på mjölblandning som har spenderat lite tid i ugnen. I matlådan har vi också banankvarg med kanel samt några hallon.

Jordnötssmöret

Fick svar från Haugen gruppen ang deras ekologiska jordnötssmör. Fråga om hur fettfördelningen ser ur och svaret lyder:

Per 100g Jordnötssmör:


Enkelomättatfett = 24.3 g 
Fleromättatfett = 15.5 g (which is 100% Omega-6 fatty acids)
Transfett = inget

Jordnötterna är torr rostade (inte i olja utan i sitt eget fett)

 

 


Fortsättning på min spegelfetish...

Idag: träffas i grupp och förbereda presentationen vi ska ha imorgon. Troligsvis också löpning, är kluven. Jag hatar mig själv för att jag underskattar vilodagar.

Träningsvecka 19

Måndag:
25min morgonpromenad
5km löpning
styrka av bröst
Indoor Walking 40min

Tisdag:
15min morgonpromenad
1 timmes kvällspromenad
Vila

Onsdag:
20min morgonpromenad
5km löpning

Torsdag:
1 timmes morgonpromenad
1mil löpning

Fredag:
Vila

Lördag:
15 min morgonpromenad
6km löpning
Cirkel pilates

Söndag:
15 min morgonpromenad
1mil löpning
styrka av bål
Summa = 36km

Ikväll så tuggar vi studielitteratur

Känns bra att jag och boken ätligen har funnit varandra, såhär 1,5 vecka före tentan. Bättre sent än adrig som man, eller jag, brukar säga.

Söndagens ståhej

Som bildbevis på att jag endast har en topp att träna i.
Idag har jag hunnit med en morgonpromenad med pojkvännen, springa tio kilometer, träffa kära, fina Emelie för att köra mage och prata om livet samt sitta i solen utanför lindellhallen och plugg/sola i väntan på bussen. Nu väl hemma ska jag göra plugg som kräver en dator. Yes på det!

K A L A S

Tur att man går i en klass med framtida dietister så att man på tjejmiddagar får äta kalasmat. Otroligt trevlig kväll igår med 9 mycket fina flickor. Det där med att jag är 1-3år yngre än alla påminndes jag om framme i kroggkön. Att vara endast 20år i Ume är inte att leka med..

Morgon med lyx

Varm kakaomjölk med en klick grädde i kombo med kardemumma scones med ost. Lördagslyx.
Nu: Iksu och springa några km sedan cirkelpilates med Matilda som är min dejt för dagen. Det ska letas fint till hennes nya rum!

Dark Shadows

Fast att migränen är över så känner jag mig seg och frussen idag. Det tog emot att flytta fram löpningen och dagens träningsdejten med Emelie till på söndag. Men som sagt man ska lyssna på kroppen. Fin skjortan har dock åkt på för vi, Nils och jag, ska fara in på bio och middag. Biljetter till Dark Shadows är köpta. Jag har höga förväntningar och hoppas att jag inte kommer bli besviken. Fredagens kväll alltså. Fredagens natt blir nog hemma i sängen om det inte spenderas med vänner.

Dagens ord är lite?

Lite mindre utväxt samt frizzigt senare. Nu lite plugg.

VINDRUVOR

Med extrapris på konsum blir det vindruvor till lunch. Han den där Paulún propagerar för de röda/ mörklila vindruvorna, pga av att de ska innehålla fler antioxidanter än de gröna. Något jag alltid har i tankarna när jag ska köpa vindruvor. Plus så är de röda/mörklila druvorna godare!

Dock måste jag tillägga att jag ljuger när jag säger att druvorna äts till lunch, inte skulle en stor och stark Jytte klara sig på bara detta, ack nej!

Frisörbesök

Denna halvgråa dag beger vi oss till frissan för att bli lite finare i håret. Jag hade en hemsk natt, vaknade av migrän vid klockan 2, lite uppkastningar och piller senare kunde jag somna om och vakna utsvulten men med bättre huvud.

M Y S

Bäddat i soffan med kvällsmål: stekta äpplen, kokosflingor, vetegroddar, mandlar i kanel och kardemumma med rapsolja. Plus vaniljkvarg.

Born to be alive

Den där motivationen till träning var fortfarande låg idag. Men med träningsväskan packad och sällskap till iksu så fanns det ingen återvändo. Den avtalade sträckan att springa var 5km. Att springa kändes väldigt segt, främst mentalt men lunchen hade inte lagt sig helt vilket drog ner känslan ytterligare. När jag hade sprungit 4,5km kollade jag på klockan och insåg att antingen skulle jag få springa till bussen eller vänta en halvtimme. På något vänster beslutade jag mig för att ta den senare bussen och fortsätta springa. Jag slutade springa när milen var gjord och tiden blev jag nöjd med, 50,17minuter. Nu efter är motivationen på topp igen och jag längtar, så att jag nästan spricker, till morgondagens löppass.


Note till mig själv: låt kroppen bestämma nivån på träningspassets och lämna huvudet i omklädningsrummet samt ät inte direkt innan passet. Att man aldrig lär sig...

I dagens matlåda

Fullkornsris med böngryta som bestod av:
Stora vita bönor
Kokta röda linser
Hackad gullök
Pressad vitlök
Finkrossade tomater med chili
Kryddor: örtsalt, peppar och extra chili

Jag gillart starkt!

Äggfrukost

Imorse var vi tre flickor som sällskapde på morgonpromenad, jag, Emmelie och Lotta. När vädret inte är på topp är det lättare att vandra lite längre när man är flera.
Frukosten: Äggmackor och äpple. Det där med ägg är jävligt gott!

Jag skyller på vädret...

Planen för kvällen var att fara ut och springa i grupp, men vädret suger röv. Blir löpning på bandet. Min motivation ligger på noll dock. Men efter timmar i stillasittande läge måste jag röra på arslet så att huvudet mår bra. Länge sedan sist jag fick övertala mig själv att träna. Jag skyller på vädret...

Pannkakslunch

Med mjölk som har vandrat ut var jag tvungen att göra något och det blev pannkakor! Till blev det banankvarg, kixi och kanel. Idag höftade jag ihop smeten så inget recept denna onsdag. Med det blev likt det vanliga; grahamsmjöl, vetemjöl, vetegroddar, havregryn, kruskakli, fiberhusk, bakpulver och krossade linfrön med ägg och mjölk.

Angående det jordnötiga smöret

Sandra författade ett inlägg med frågan om hur bra hennes inköpt jordnötssmör är.

Mitt svar: Jag använder själv just det märket på jordnötssmöret, fast jag äter Crunchy för jag tycker det är godare :) Men ja det är ett bra jordnötssmör, inga tillsatser förutom salt som det inte är så mycket av. Ekologiskt, Kravmärkt, billigt, och gott. Det framgår dock inte vilken olja de har rostat jordnötterna i samt att det inte står något om fettsyrefördelningen på innehållsförteckningen vilket gör det svårt att värdera fettsyrorna i livsmedlet. Dock innehåller jordnötter mycket enkelomättade fettsyror vilket många ofta behöver få i sig mer av. Jag har mailat företaget och undrat om fettsyrefördelningen och hoppas på svar! Men jordnötssmör innehåller mycket energi så lagom mängd är bäst och ha det gärna på en fullkornsmacka då livsmedlet inte innehåller så mycket kolhydrater. Hoppas detta svar var till någon hjälp!

Kommentera gärna om du har några invändningar på mitt svar, tillsammans är vi smarta!

Antioxidanter

Grötfrukost, påklädnad och nu föreläsing om antioxidanter. Onsdag.

Telefondejt med promenadskorna på

Efter denna smöriga bild blev tagen ringde mamma och vi genomförde en inplanerad telefon-promenad. Hon vandrade runt i Grödby och jag här i Holmsund. Med en skillnad i distans på nästan 80mil är jag glad över att den där mobiltelefonen blev uppfunnen.

Middag på en man hand

Sallad: Bladspenat, ägg, keso, äpple, körsbärstomater, paprika, bullgur och brödsmulor som är stora.
Nils är en arbetande man ikväll så tvn blev middagssällskap.

På tal om kära tvn så inträffade en halv hemsk sak igår. Jag och Nils låg och kollade ett litet tag på tvn. Han hade fjärkontrollen och började zappa runt på jakt efter något bra program. Han gick från kanal till kanal och när han kom till alla "skit"-kanaler fortsatte han att gå igenom alla. Det kommer ganska många sådana dåliga kanaler på rad så efter några klick skickade han iväg kontrollen till mig med kommentaren: Bläddra du istället, du vet ju bättre vart alla kanaler är! Med den kommentaren kändes det som att tvn är min bästa och enda vän.
En parentes är att när vi flyttade så var det Nils som propsade på att vi skulle köpa en tv och betala tv-licensen, själv tyckte jag att vi kunde klara oss utan. Enligt ovanstående borde det nog varit tvärsom.

Aja, halv eller helt ointressant.

Today

Premiär för ballerinaskorna! Bättre sent än aldrig.

Som en start på dagen.

Start på dagen med stekta äpplen i kanel med mandel och kokos i kvarg-, hallon- och kesoblandning. Ägg och knäckebröd. Jag ligger och sover i solen och är glad över att seminariet vi har idag inte bröjar förens klockan 13.

En efterrätt...

En efterrätt iform av fruktsallad för att fira... Hm.. att Nils har skrivit dugga idag och har gjort valet att inte plugga ikväll, eller något sånt..
Det jag gillar med livet är att det alltid finns något att fira.

Mätta blev vi denna måndag också!

Röding panerad i vetegroddar. Potatismos. Sparris stekt i rapsolja och örtsalt. Räkor med kvarg, dill och limesaft.

Solsken och träning

Dagens träning: löp 5km, Indoor Walking med Nathalie och lite bröst på det
Dagens plats: balkongen
Dagens syssla: äta, sola och plugga

Knäcke

Knäckebröd med insiration av min vän Majas bidrag på knytkalaset samt brödet Håkan bakade. Han Håkan som var med och lagade mat i Halv åtta hos mig. Mycket mumsiga! Receptet
Ändringarna jag gjorde var att ta rådsikt istället för fullkornsdinkel samt använda mig av örtsalt.

Konsten att vara töntig och personlig.

Förut sa jag att min plan för framtiden var lycka, att vara lycklig.
Nu säger jag att min framtidsplan är dig, Nils.
Jag tror inte att jag har ändrat min vision om framtiden utan att jag endast har hittat en synonym för ordet lycka.

Träningsveckan i nytt format

Måndag:
Morgonpromenad 15min
Löpning ca 7,5km
Magövningar

Tisdag:
Morgonpromenad 50min
Löpning ca 3,5km
Bröst, triceps och mage

Onsdag:
Morgonpromenad 20min
Löpning 5km

Torsdag:
Morgonpromenad 15min
Kvällspromenad 50min

Fredag:
Morgonpromenad 25min
Löpning 5km
Axlar och rodd

Lördag:
Löpning 5km
Mage

Söndag:
Morgonpromenad på 45minuter
Löpning 4km
Indoor Walking 40min

Sammanlagt löpta km: 30

Lopp och Mål för majmånad

17maj Storsjöloppet 11,1km
Målet är inte beståmt då jag mest ser loppet som ett träningstillfälle men över en timme ska det i vilket fall inte bli. Kanske ett tempo på 1km= 5min, så 55-56 min.

24 maj Vårruset 5km
Målet har varit svårt att sätta men jag har kommit fram till att jag ska i alla fall ska komma under 24min.

29 maj Blodomloppet 10km
Målet har varit klart sedan förra årets millopp, <50min.

Kommer bli en kul månad det här!

Don't stop me now cuz i'm having a good time

Hemma igen och efter lunch iform av banan- och curryquornpizza samt dusch har jag placerat mitt arsle i soffan för att ta det lungt ett slag.
Vad innehåller din matlåda oftast? Min låda består nog oftast av paj. Anledning? Paj är ganska så lätt att smälla ihop när kylen är full av rester i slutet på veckan. Pajerna som smakar bäst just nu är svamppaj eller tacopaj. Det sistnämnda blir till middag ikväll. Yeah!

och så gav du mig fint väder..

Morgonfrillan är ännu inte nerkammad men det kan vänta till efter morgonpromenaden. Ska möta upp Emmelie en fin Söndag som denna och sällskapa runt. Vid klockan nio går bilen in mot iksu där jag ska köra Indoor Walking med Malin samt springa mina sista km till 30 för veckan. Vädret ute är bra vilket gör mig glad. Gårdagens snöregnsstorm var påfrestande för humöret, tänka sig vad lite väder kan göra!

Lördag och lat efter denna dag

Hemma efter småshopping av träningstopparna ovan, jobb och träning. Vi har fattat beslutet att hoppa över middagen ikväll och äta mackor istället. Detta beslut kan diskuteras men någongång ibland får man vara lat. Vi är ändå studenter, vilket är en bra ursäkt för mycket!

Fem km senare

När jag hoppade av bussen var jag nära på att vända hem direkt istället för att bege mig till iksu. Huvudet och magen mår inte toppen idag. Illamående och värk. Dock styrde jag inte bena hemåt utan mot träningen. Blev fem löpta km vilket gick förvånandsvärt bra. Sämre belv styrkan då illamåendet tog över men jag känner mig ändå stark. Nu är jag hemma och ska plugga lite sedan lägga mig i soffan med en film. Tror spektaklet med kroppen beror på vädret, usch!

Fredag

Jag beger mig bort från Holmsund och inåt för att få en bra start på denna fredag. Löpning och axlar på Iksu.

Tisdagslyx i from av en äppelpaj

Blev grillat idag igen till middag, man ska passa på! Lax denna gång. Jag stuvade ihop en rätt till efter också, äppelpaj. Den blev KALAS god!

2 äpplen
Kokos
Mandel
Agavesirap
2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
Rapsolja
Kanel och Kardemumma

Skala, urkärna och dela äpplen i tunna skivor, lägg i en oljad ungsform. Hacka mandel som du strö dem, kokos och kanel över äpplerna. Häll lite agavesirap över kalaset. Blanda vetemjöl, vetegroddar och kardemumma häll i formen. Ringla rapsolja över, det krävs ganska mycket olja för att pajen inte ska bli torr.

In i ugnen i 25 min på 200g.

Åt pajen med vispad gräddkvarg med vaniljpulver.

Champinjonomelett

2 ägg
Champinjoner
Vitlök
Gullök
Rapsolja
Ost
Gräslök

Stek lök, champinjoner i rapsolja med vitlök, örtsalt och peppar.Häll i två vispade ägg i stekpannan. Hyvla ost att toppa med och sällskapa med hakad gräslök. Sätt på ett kastrullock och låt det gosa till sig på låg värme till ytan blivit fast.

Detta blev min lunch i kompo med bullgursallad och keso.

Det bästa med självstudier en vårdag..

Är att man kan ta med böckerna ut i solen eller varva plugget med att ligga ute med en filt, ljudbok i öronen och sola ansiktet. Berättelsen som läses upp för mig just nu är Potensgivarna. Karin Brunk Holmqvist är heltklart favoritförfattaren för tillfället. Jag mår så otroligt bra av att försvinna in i påhittade äldre människors liv några timmar om dagen, och inte tala om hur mycket jag ler åt allt tantsnusk. Perfekt sällskap under morgonpromenaderna.
-Tack Karin för att du gör mina morgonpromenader längre! säger jag.

Mitt tips: värdera

Cirka 400kr lägger mitt hushåll på keso och kvarg varje månad.
Jag anser att det bra att man ibland efter månadens slut räkna ut vad man lägger sina pengar på och värdera, är det värt det? Mycket pengar går nog ofta åt till onödiga små saker. Dock anser jag inte att keso är en onödig komsumtion utan pengarna är välspenderade!

En flygande samt vegetarisk Jacob

4 portioner
Quorn i bittar 260g
Chilisås 1dl
Kvarg 1dl
Grädde 1dl
Cashewnötter hackade 32g
Banan 1,5st
Jordnötter 20g

Stek quornbittarna och lägg dem sedan i en oljad ungsform. Hacka banan och placera dem över quornen. Vispa grädde och tillsätt sedan kvarg som du vispar ihop med chilisås. Häll över gräddblandningen i ungsformen och strö över jord- och cashewnötterna.

Och skjuts in i ugnen på 175grader i ca 15minuter.


Vi åt kalaset med fullkornsris och sallad.

485kcal per portion (ris inräknat men inte sallad)
Protein 20g 16,7E%
Fett 15g 27,2E%
Mättat fett 11,21E%
Enkelomättat fett 9,79E%
Fleromättat fett 3,31E%
Kolhydrater 65g 56,1E%
Kostfiber 5,7g


(Jämför gärna med Näringsrekommendationerna)

Glädje av ett resultat

Efter lunch for jag iväg in till universitetet för att sitta med och glo på ett möte med Cibus. Jag tror att jag ska anmäla intresse om att sitta med som ledarmot, att engagera sig lite har man nog alltid tillbaka i slutändan.
Efter mötte jag upp Nils och vi sällskapade till Iksu där jag sprang och han styrketränade. Med mina träningsvärkande ben blev tiden på 5km 26,32min. Nöjd utifrån förutsättningarna.
Något annat som jag är nöjd över, en dag som denna, är mitt reslutat på senaste tentan i Fysiologi och Metabolism. Det goda resultatet ska firas med en mumsig middag!


Nu: städa undan skålen från mellanmålet och hoppa in i duschen.

Tenta och jordnötssmör

Självstudier hela veckan så jag sitter hemma och gör ex tenta samt äter smörgås med jordnötssmör. Kursen Näsingslära som vi läser nu är otroligt intressant då vi får näringsberäknar måltider, granska livsmedel, lära oss hur vi ska se kvalitet ect. Dock har jag inte kommit in i en bra pluggfas än. Tror det beror på att jag upplever kursen som repitition och lugn. Usch, veckan innan tentan kommer jag ångra mig att jag skrev det här...


Ps. jordnötssmöret jag äter är ekologiskt med märket Green Choice Crunchy, salthalt 0,7%, sockerfri och kostar 30kr för burken på 350g.

Gokväll!

Kvällsjogg och lite styrka i vardagsrummet; 2min plankan, 3x20 situps, 2x30 sek liggpåryggmedbenaendmiluften-övningen, tre set (10,10,15reps) armhävningar och 3x13 dips mot soffkanten.
Vi avslutar kvällen med te och kvällsmacka i sängen.

Enchiladas med quorn och mini majs

4 portioner
1 gullök
1 chili eller chilipulver efter smak
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad limesaft
1 burk finkrossade tomater
4 st Tortillasbröd 6,5g fibrer
En burk mini majs
180g quornfilé
180g keso
4 skivor hård ost 17%


Hacka löken fint och bryn den i en kastrull med lite örtsalt. Häll i de finkrossadetomaterna och pressa ned vitlök. Hacka chili och låt den sällskapa i tomatsåsen. Peppra och tillsätt limesaften, blanda.
Hacka, stek och krydda quornfiléen. Jag brukar krydda med timjan, rosmarin och basilika.
Plasera bröden på en ugnsplåt med smörpapper. Bre ut tomatsåsen, quorn och keso i mitten på brödet. Hacka mini majsen tillsätt dem i brödet. Vik ihop tortillabrödet och hyvla en ostskiva att lägga på ovandsidan.
Låt det gräddas i ugnen på 175grader.
Bäst kompar detta ihop med en sallad. 

312kcal per portion
Protein 21g 26,8E%
Fett 8,2g 23,5E%
Varav mättade fettysror 50,2%
enkelomättade fettsyror 25,1%
fleromättade fettsyror 8,3%
Kolhydrater 36g 48E%

Oskarpt från en mobilkamera

Vi börjar 1 maj med en tradition för folk inte för oss, dock inte demonstration utan dopp av fötter i det blå. Fast med vi menar jag han... Ett helt okej resultat av en morgonpromenad med andra ord!

Valborgsmässoafton

Såhär dagen efter Valborgsmässoafton känns livet rätt gött. Mathilda kom hit och åt grillat samt drack drinkar med oss på ballkongen. Ett ombyte senare och med en full mage av gott spprang vi iväg till bussen för att bege oss till en kär klasskompis till mig. Kvällen sammanfattas med ord som trevlig, vårig och glada människor.

RSS 2.0