Nu är det jul igen!

Bild 1- adventsljus
Bild 2- mjuspepparkaka
Bild 3- hasselnötskaka, pepparkaksboll och mandelbollar 
 
Imorse innan dagens enda och korta föreläsning, klockan 10, drogs julpyntet fram. Efter blev det lite paus i julmyset med plugg, tenta imorgon, men sedan fortsatte det med julmusik och bak. Plugget är som sagt nedlagt så det får bära eller brista, har hemtentamen på datorn så inga nervösa fjärilar i magen denna tenta. 
 
En stor och mjuk pepparkaka 
 
150g smält margarin (kan ersättas med smör)
4 dl lättfil
4 ägg  
4dl vetemjöl (kan ersättas mot ex. mandelmjöl om så önskas)
3dl mandelmjöl 
1dl kokosmjöl 
2 krm vaniljarom
4 msk pepparkakskrydda
4 tsk bakpulver 
1,5 dl stevia (kan ersättas med socker)
 
Vispa ägg pösigt. Blanda de torra igredienserna och tillsätt de till äggblandningen. Tillsätt också smör och fil. Smöra och bröa (med ex. mandelmjöl eller ströbröd) en stor form. Grädda i mitten på ugnen i ca 35 minuter på 200 grader.  
 
Hasselnötskaka
100 gram hasselnötter
6 st färska urkänade dadlar
1 msk stevia (kan ersättas med socker eller fler dadlar)
1 ägg
1tsk potatismjöl
 
Hasselnötter till garnering
 
Mixa hasselnötterna och dadlarna. Vispa ägg löst. Tillsätt de övriga igredienserna tillde vispade ägget. Klicka ut och platta till smeten på en ungsplåt med bakplåtspapper. Garnera gärna med hela hasselnötter.  Grädda ca 8minuter i ugen på 200 grader. 
 
Pepparkaksboll
1dl hasselnötter
1dl valnötter
1,5 dl dadlar
2 tsk pepparkakskrydda
 
Mixa mandel, valnötter och dadel. Blanda i pepparkakskrydda och rulla till små fina bollar.
 
Mandelbollar
200g mandelmjöl (skalade och mixade mandlar går bra)
1 msk stevia (går utan eller med socker)
en skvätt grädde (jag tog matlagningsgrädde 15%, går nog också bra med mjölk)
 
Till garnering:
sockerfri choklad (vanlig mörkchoklad går också bra) 
torkade kokosflingor/finhakade nötter
 
Blanda alla ingredienser och kyl. Rulla sedan till små bollar och doppa i choklad. Strö kokos, hasselnötter, cashewnötter eller något annat gott på. 
 
 
 
 

linssoppan

 
Dagens middag blev linssoppa med nybakade scones, för att det är så jävla, underbart, gott!

Pepparkaks- och äppelpannkaka i ugn

 
Pepparkaks- och äppelpannkaka cirkus 6portioner
3dl mandelmjöl
3msk kokosmjöl
2dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
1-2msk fiberhusk 
2tsk bakpulver
3tsk pepparkakskrydda
2 krm vaniljpulver
4ägg
ca 1liter lättmjölk
3 små skalade och skivade äpplen 
 
Blanda de torra ingredienserna, knäck i äggen och vispa med lite mjölk så att det inte bildas några klumpar.Tillsätt sedan resterande mjölk. Smöra en ungsplåt (jag valde att strö lite torkade kokosflingor i botten) och häll i pannkakssmeten. Lägg äppelbittarna i pannkakan. Grädda i ugn 175 grader ca 25 min, anpassa tiden efter tjocklek på pannkakan (min blev rättså tunn). 
 
Pannkakan åts varm i kombo med kvarggrädde med vaniljarom och varma hallon. 

Nöt- och chokladpaj!

Receptet är tjuvat från Marja men omgjort en anning.  
 
Botten:

100 gram margarin
4 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
6 st färska dadlar  

Blanda de torra ingredienserna med varandra. Mosa dadlarna och blanda ner. Tillsätt osmält margarin och blanda till en deg. Tryck ut på botten och några centimeter upp på kanten av en form.

 

Fyllning:

30 gram margarin
4 ägg 
5 msk stevia strö
150 gram nötter (hasselnötter och valnötter)
6 msk riven kokos
4 tsk kakao
60 gram sockerfi choklad 

 

Smält margarin. Vispa ägg pösigt med en elvisp. Grovhacka nötter samt chokladen och lägg ner i äggvispet. Tillsätt även riven kokos och kakao. Häll i margarinet samt stevian och blanda väl. Häll fyllningen över botten.

 

 Grädda i ugnen i cirkus 20 minuter på 175 grader.

 

 

Kakan gick hem hos min skeptiska far och hos min sockersugna syster samt mamma! Det ni!


Pizzamiddag!

 
I torsdags for sambon till Sthlm. Han for efte ratt han opererade lilleste handen.. Det är lite synd om honom, fast mer synd om mig som har både lagat mat och diskat.. Han äter på så många tallrikar att så de blir inga små diskberg!  Men nu i helgen är han hos sin mor och far (som har diskmaskin) så jag behöver bara diska efter mig själv, halleluljah!
Igår behövde jag dock inte middagsdiska för jag var bortbjuden på pizza i korridoren där vänner bor. Varje gång jag är på besök i korridoren blir jag varm i hjärtat och sugen på att flytta in för att kunna dela deras gemenskap. Men det här sambolivet jag lever är inte fy skam det heller! 

Till min far!

 
Detta ligger nu i min mage; morotssoppa med parmensanyogurt, pirog med röbets- och fetaoströra, bönröra samt choklad- och nötkaka. Jag blev otroligt nöjd med denna farsdag-middag så recept langas snart, dock inte ikväll. Jag ska fara uppåt och hemåt imorgon. Flyget till finaste, bästaste, lilleste Ume går fårn Arlanda klockan tjugofem över åtta imorgonbitti, så jag säger godnatt på den!

Sssöndag

 
Farsdag har spenderats med mor. Så det blev mer  av en morsdag och en farskväll! Söndag i Skärholmen med shopping och sushi. En Söndag mer i mammas melodi än pappas. Vi besökte IKEA också fast det passar inte in i S-meningen...
Mulen men ack så fin dag! 

Vi avslutar med äggmacka!

 
Flickorna, Fredrik och jag har idag använt våra fötter i sex timmar för att röra oss mellan olika montrat på mässan. Trevligt och tröttsamt med en massa intryck och folk. Vad blir det då för middag efter denna dag av matinsperation? Surdegssmörgås med ägg och keso!  Energin och orken är helt, totalt, hundraprocentigt slut

Allt för hälsan i mitt kök

 
Vi är i Sthlm och har det bra! Eller just nu är vi i Sorunda hos föräldrarna och snart, efter smink och frukost, är vi i Älvsjö på mässa, Allt för hälsan och Mitt kök. Nu vet ni det!  

RSS 2.0