glad är man

 
Gårdagens dag var en bra sådan. Började med en intressant föreläsning på morgonkvisten. Vid lunch fick jag besök av finaste Matildus. Prat om livet i min känslo-soffa med varsin kopp innehållandes te/kaffe. Kvalitetstid är en perfekt benämning på situationen. Eftermiddagen spenderades därefter i sann studentanda med storhandling i sällskap och med siktet inställt på det bästa erbjudandet. Mat är ruggigt bra att ha. 
Klockan 20 väntade Mästekok och likt varje onsdag satt jag och Nils bänkade iklädda våra GO-Julientröjor. Programmet är veckans höjdpunkt, helt klart! säger Jytte och filosoferar kring vad för liv man har om höjdpunkten i vardagen är ett tvprogram... 
 
Dagens dag har inkluderar föreläsning och småfix. Resterande timmar av den 31 januari 2013 kommer troligtvis innehålla inläsning, någon form av fysisk aktivitet, matlagning, bakning och kvällsfika med en Daniela. Om dagen blir enligt detta återstår att se.

Ta ett grönt år med Ica!

 
Här står jag i grönt och hävdar att ett utav de bästa besluten jag gjorde under år 2012 var att börja äta vegetariskt. Jag hoppas och tror att jag kommer fortsätta bruka vegetariska livsmedel i den utsträckning jag gör nu hela livet ut, med undantag för under gravididteten då jag ska gå tillbaka till att äta fisk. Just nu har jag inga planer på att utersluta ägg och mjölkprodukter ur mitt liv då jag anser att dessa livsmedel är alldeles för viktiga för min livsstil, kosthållning och hälsa för att kunna uterslutas. Löpe är något jag också har valt att konsumer i form av ost. Min löpe-konsumtion känns värd då jag just nu inte vill utesluta ost i mitt matliv samt anser att det är relativt etiskt att konsumera löpe. Vi dödar inte kalven i syfte att utvinna löpe utan tar vara på enzymerna och använder dem i vår livsmedelsproduktion. Att jag konsumerar dessa livsmedel är inget som tynger mitt samvete. 
 
Efter att jag har skrivit ned mina tankar kring min vegetariska kosthållning vill jag bara poängtera att jag absolut inte har något förbud gällande livsmedel. Med livsmedelsförbud syftar jag på att när man inte tillåter sig själv att konsumera visa livsmedel trots att man har viljan till det. Jag tror inte att det är hållbart att förbjuda sig själv att inte äta visa livsmedel. Dock väljer jag att avstå från visa livsmedel då jag anser inte det värt att konsumera dem ur hälso-, miljö- och/eller etiska aspekter. Att jag är konstig kan visa tycka och det är därför som jag är otroligt lycklig över att jag har människor omkring mig som gillar mig för den jag är samt låter mig leva utifrån mina ideal och principer. 
 
Lästips: LIvsmedelsverket 

Krämig körsbärstomat- och kikärtssoppa

 
Soppa
ca 15 st körsbärstomater 
500g passerade tomater 
en burk med kikärtor 
1msk tomatpure
en gullök 
1dl vatten
ca 2dl lättmjölk
ca 1/3dl grädde
 
Ungsrosta tomaterna. Hacka och stek lök. Ned med övriga igredienser samt de ungsrostade tomaterna. Mixa fint med en stavmixer. Kryddning med sambal olek, salt, peppar, kanel, basilika och spiskummin efter smaklökar. Runda av med mjölk och grädde. 
 
Fetaostkräm 
4msk kvarg
ca 30g fetaost 
1msk solrosfrön
persilja 
salt och peppar
 
Blanda samman så att sex blir ett. 
 
 
NJUT! 
 
 

En dag lika grå som min polo och hy

 
Morgonföreläsning vilket resulterar i en eftermiddag som ska spenderas under täcket på någon mysig plats. Sysselsättningen är läsning och sinnesinställningen rofylld. Ruskigt vädret med vind är en av många anledningar till att jag är i behov av lite mys och jag älskar mig själv för att jag kan unna mig det!  

Black-eyedbollar med matvetequinoa och tomatsås

 
Rätten kanske inte ser mycket ut för världen men smaklökarna dansade när detta beblandades med sallat och for in i munnen. Matvete och vit quinoa med vegetariska bollar toppad med rosmarin- samt timjansmakande tomatsås. Mums!
 

Veg-bollarna
bestod denna gång av (STOR sats): 
3dl kokade och mixade black-eyedbönor 
1,5 dl finmixade mandar
2dl mixat havregryn- och kruskakliblandning (fiberhavregryn) 
1dl ströbröd
6st ägg 
1dl 17% hushållsost
2st mixade små och gula lökar
2st vitlöksklyftor 
Salt, peppar, chilipeppar och spiskummin efter känsla
 
Blanda kalaset och låt de stå till sig en liten stund i kylen. Rulla sedan små bollar (bollarna kommer svälla) med vattnade händer. Koka bollarna i vatten och grönsaksbuljong några minuter. Fiska upp dem och låt dem sedan steka i något fettrikt och skvätt över lite soja. 
 
 
Ikväll har Nils ordnat med Aktiebörs-kväll här hemma. Jag ska närvara i intresseklubbens anda i hopp om att somna med lite mer innanför pannbenet. 

D J U R

 
Efter arbete bjöd gårdagens kväll på nollningsfest av dietister. Jag tog form av ett party-rådjur (?) och fick krama på fina djur. Riktiga gosedjur. Värk i huvudet gjorde att jag lämnade djurparken för tidigt och intog soffan istället. Film och gosande med min kelgris.  

plus lite grönsaker och färs

 
Tacomiddag med sällskap, är det är fredag så är det! 

Mycket om löpning

 
Träningsmålen för året som är nu, 2013, är inte många. Målen kan sammanfattas med att jag vill träna för att må bra fysikt och psykiskt. Jag har planen att bli snabbare, få bättre syreupptagningsförmåga, uthålligare muskler, bättre mentalinställning och genomföra roliga lopp. Göteborgsvarvet ska springas men sedan ska jag anmäla mig till de lopp jag anser är roliga. Något millopp kommer det garanterat bli.
 
Jag har bestämmt mig för att inte sätta upp nå tid för mig själv under Göteborgsvarvet. Det för att jag hatar prestationsångesten som jag upplever innan och under lopp, den får mig ibland att vilja gråta. Under förra årets Blodomlopp fick jag sådan ångest. Min tid (enligt deras tidtagning) blev relativt bra sett till mina förutsättningar, 47,53min, ändå fick jag bitta mig i läppen efter loppet för att undvika tårar. Jag anser mig själv aldrig ha presterat riktigt bra under ett lopp. Det beror troligtvis på de förväntningar jag har på mig själv, trots att mina mål oftast klaras... Människan är aldrig nöjd. Detta år ska jag inte se resultatet av loppet som ett kvitto på min form utan ta dem med en nypa salt och istället fokusera på den roliga folkfesten som jag upplever. 
 
Så inga konkreta mål sett i tid för detta år men har ett träningsupplägg för att bli snabbare. Just nu är jag inne på trejde veckan med löpträning med insperation från ett träningsschema då resultatet ska bli att jag klarar milen under 45 minuter. Dock är som sagt inte det ett mål för i år, att springa milen under 45minuter. Men de målet vill jag nå någongång i framtiden så varför inte träna mot det? Klarar jag det i år så blir jag glad om jag inte gör det så kanske jag gör det nästa år, eller året efter det. 
 
Jag är väldigt sugen att dra med mig mamma och nästa år, 2014, springa Medoc Marathon i Frankrike. Vi får se hur det blir med det..
 
Idag körde jag ett inomhuspass på Iksu. Löpning 5km och styrka. Skulle egentligen blivit ett längre löppass men eftersom att det idag är fjärde dagen med löpning så blev distansen kortare och mer styrka pioriterades. Musklerna satt kvar. Känns bra att kolla ibland, sådär en gång i veckan, med styrketräning. 
 
 
Långt inlägg och jag orkar inte ens själv läsa igenom det igen för att se var jag har skrivit. Men två bilder bjöd jag i alla fall på så dem kan ni ju kolla på om ni inte orkar läsa.  Eller något... 
  

Sol, sol, sol

 
Dag med inläsning av Miljöbalken resulterade i en paus vid lunchtid med löpning runt Nydalasjön. Varm choklad hade åkt med så sitta ned och njuta av solen gjorde vi när vi hade tagit oss halvvägs runt. Ibland får man ha det mys, men bara ibland.  
 

play with myself

 
Det börjar med några uppmjukande steg och fortsätter in i en trav. Hovarna klappar mot den snöbelagda backen.  Unghästen frustar, vill mer, vill snabbare. Sätter av i galopp. Det känns bra, nästan underbart. Det är mycket människor ute denna perfekt kväll. Men inga hästar, inte en enda.  Unghästen har byt form och steg. Hoppsande med en korg i handen tar sig nu en flicka med rödluva fram. Hon ska till mormor med maten hon har i korgen. När hon hör knarande steg i snön bakom vänder hon sig för att se efter vem som är där. Det är vargen. Hon slänger iväg det hon har i handen för att snabbare kunna springa därifrån. Snabbt går det för den lilla flickan. På bara några meter är vargen borta, likaså flickan med den röda luvan. Upptäcksresenären beskådar berget som är helt täckt av snö. Ingen person har försökt tagit sig upp för berget men nu står jag här, fast besluten om att springa upp för det. Satsar och springer sedan tänker jag inte mer förens jag är uppe. Vi tar det igen, tänker jag då. Det gör jag, tar det igen alltså. För enligt mig själv är jag världens bästa.
 
Innanför dörren hemma i lägenheten tar jag av mig min mössa, reflexvästen och ja det andra utan att bli helt naken. Hänger upp det och tackar kläderna. Det jag säger är: Tack kläder för att ni får mig att se ut som en löpare vilket leder till att folk tror att jag tränar när jag egentligen leker med mig själv. 

Måndag

Intro av ny kurs
Behandling av foten 
Fika med vänner
 
 
Denna dag kan bli nedrans bra!

Unna mig, det kan jag!

 
Pannkakor med fryst vaniljsmakande kvargrädde, hallon och blåbär. Runners world. 

Balans

 
Det där med olika jobbtider för mig och karln är mest gynnsamt. Jag arbetar lördagar och han söndagar. En tom sänghalva är en perfekt plats för en frukostbricka och ensamtid behövs för att kunna läsa i en bra bok. Dock skulle ensamtiden inte bli behaglig om gårdagen inte hade spenderats med sambon. Taco, kvällslöpning, filmmys och tedrickande. 
 
Idag så skiner solen och temperaturen är behaglig, cirkus minus 8. Jag kan inte låta solen försvinna utan att jag fått sträcka på benen. Fri luft och liv. 

Pluggfri i timmar

 
Igår skrev vi tenta och firade det med att ha det trevligt i lägenheten. Med en skrivkramp i handen och leende på läpparna umgicks vi. Fin kväll med fina vänner. 
Idag vaknade jag upp till en pluggfrihelg, helt otroligt underbart! Den första på väldigt, väldigt länge. Dock inte jobbfri men det är absolut inget jag hänger läpp för. Det är bra, jag är bra, vi är bra, allt är bra!

Hur vet man att det är tentaperiod?

 
 
Svar: när alla stolar på hela universitetsområdet är upptagna av desperata studenter, när Ica har slut i salladsbaren, på fryspizzorna och på enportionsrätterna samt när Jytte går utanför dörren i en alldeles för skrynklig skorta... Nej men jag är inte ytlig!
 
 
Ni vill inte höra om min dag för  den har inte varit så jätte speciell. Mest bara nyttig och vemfan vill höra om nyttigheter? Vill man spy så kan man ju lika bra stoppa fingrarna i halsen, säger jag och fortsätter studera kost som kan minska risken för cancer. 
 

Söndagsmiddag a la mandelbollar med rotmos

 
Dagens middag bestod av godaste mandelbollarna med rotmos gjort på två morötter, tre potatisar, ett blomkålshuvud, mjölk samt lite grädde. Detta åts tillsammans med sallad samt en sås gjord på mandelbollssky, soja, mjölk och grädde. Toknöjd blev jag med måltiden, godaste jag ätit på länge! 

Söndagens dag

 
Tidig morgon för att plugga och frukostsällskap. Jesper kom hem från Alperna imorse och då ville han bli bjuden på frukost. Som den goa vännen Nils är gick han upp halv 7 och bakade scones till frukostmat. När magarna var fulla tömdes hemmet och jag fick pluggro några timmar. Vid cirkus klockan 11 drog jag på mig varmaste kläderna och begav mig ut i de minusgrader som är 15, alltså -15grader. Löp och lunk är så mycket skönare när det ligger snö på backen. Ingen äckligt hård asfalt. Och så underbart väder att jag var tvungen att göra det jag aldrig, aldrig annars gör, avbryta min löptur för att ta kort. Tre kort och en paus för att andas in och ut, vad är felet med det egentligen? Inget tänkte jag, så när jag lunkade förbi Matildas hus gjorde jag en avstickare in för att sno en kram och störa i ett bak av fikabröd. Två pauser under en distans på mindre än milen, men nedrans vilka värda pauser! 
 
Lunchen idag åt med Emelie för att jag är nyfiken på vad som händer i hennes liv. Och efter dagens timme kan jag konstatera att hon verkar leva livet och ha det nedrans bra, vilket glädjer mig! 
 
Efter lite pauser så ska jag ta upp det där pluggandet igen. Jag börjar känna av den där ångesten som brukar komma innan tenta. Usch! 

Fredagens kväll


 
Trevligheter! Maten bestod av pizzabullar innehållandes tomatsås, ost, basilika och skinka samt rödbet- och fetaostpaj med timjan och valnötter. Aktiviteten bestod av att låta munnen glappa. 

Morgonstund med titt av dokumentär

 
Upp tidigt för att såsa i soffan och titta på dokumentären Fat and Back. Intressant brittisk dokumentär om en personligtränare som ska gå upp 40kg och sedan träna sig iform igen för att få bättre förståelse för sina överviktiga klienter. Sevärd.
 
 
Snart ut i kylan för att ta sig i väg till föreläsningssalen. Ikväll ska vi äta middag med vänner som är på besök i Ume och umebor, om det ska bli trevligt! 

blablabla

 
*klick* *klick* ...sedan tog vi på oss jackorna och gick ut genom dörren. For med lånad bil iväg till Willys och fick med oss en massa mat hem. Lite av maten tillagades och under middagen satt jag och tentapluggade iform av att föra ett debatterande tal inför Nils. Talet handlade om varför killen ska fortsätta att välja lätt mjölk/fil, becel samt att konsumera begränsad mängd kött om vi går skilda vägar någon dag. Yes sir, förebyggande av hjärtkärlsjukdom är det som ska tentas av om cirkus veckan! 
 
Dock måste jag förtydliga att jag fortfarande inte vill propadera mot någon annans val av livsmedel, om du hellre äter bregott och dricker mellanmjölk så är det helt upp till dig! Värderingar, tycke och smak är individuellt. 

Idag är jag väldigt nära hundra

Ibland kommer den där dagen. Den där dagen då man inte känner sig hundra, utan kanske bara 75procentig. Då man tänker lite för mycket och det tar lite mer energi att andas. Då sitter man kvar några extra timmar i skolan med studierna för att hemma är inte sambon, han är iväg och arbetar. Den där dagen är det inte roligt att vara själv utan då vill man ha liv och rörelse omkring sig. Under dagen vill man undvika situationer då man tänker lite för mycket. För just under denna dag känner man sig bara knasig av sina tankar. Men man måste få vara 75 procentig ibland för att kunna känna sig hundra. Idag känner jag mig väldigt, väldigt nära hundra. Idag är det inte den där dagen för den var igår.
 
Ibland kommer den där dagen, nog inte bara för mig utan för de flesta. Det är viktigt att ta med sig det från dagen som gjorde en lycklig och glad. Berikande diskussion, vänner, trevligt sällskap, blommor, spontankärleksförklaring från mor och löparstrumpor från sambon var det som gjorde den där dagen bra. Dock ska denna dag bli bättre!  

Början på onsdagen den 9 januari

 
Havregryn, kruskakli, krossade linfrön, ägg i en kastrull med kanel och kardemumma. Hackad banan, äpple och valnött. Kanel och komjölk. Detta i en skål och sedan in i munnen. Godmorgon mage- och tarmsystem! Hoppas ni känner att detta ger er en god start på dagen. 
 

Soppa och pannkakor på en tisdag

 
Mysmiddag med min vän Madeleine, spenatsoppa och pannkakor. I gengällt kom hon med blommor och bjöd mig på skratt. Det behövdes, mycket. 

Hoppas att du har god hållbarhet för jag vill ha dig kvar länge.

 
 
Ume igen! Jag har lovat mig själv att bara placera min rumpa i SAS flygplansstolar i framtiden. Detta pågrund av deras underbara service, bra studentrabatt och inte minst för att gynna våra Svenska statliga bolag. Jag säger nej till Norwegian och ja till SAS tillsvidare.
 
Annars då? Jo, jag måste få beskriva den lycka jag känner genom en kärleksförklaring till min vackra vän Madeleine. Hon har vattnat våra blommar och sett till vårt boende medan vi har varit ute och flängt. När vi kom hem idag väntade ett kuvert på bordet med ett kort i som gjorde hjärtat varmt (samt att blommorna såg lite extra levande ut, gröna fingrar någon?). Jag har känt denna underbara varlse i cirkus året nu och jag är så lyckligt lottad som får ta del av hennes tid och liv. Hon är en av de personer som får mig att vara lycklig. Det är nog därför jag trivs så bra här uppe i Ume, för att jag har träffat många otroligt fina personer här. Sådana personer som jag önskar att jag kommer få ha nära hela livet. Hjärta. 
 
För att byta ämne igen och få med sista bilden i inlägget så har vi precis varit på Iksu. Blev löpning på band enligt ett träningspass från Runner´s world
  1. 1km uppvärmning med lutning på 1procent, jag valde att lunka på 9km/h 
  2. Sedan fortsatte jag med hastigheten 10km/h första km på träningspasset
  3. För varje km höjde jag hastigheten med 0,2km/h tills jag kom upp till 6km
  4. Vid 6km börjar sänkning med 0.2km/h per varej km tills du kommer till 8km
  5. Sedan nedlunk 
Detta slutade på 10km precis under timmen. Inget monster-ansträngande pass (om jag får leka cool) vilket passade min dagsform bra då jag inte sprungit ordentligt på länge. 

Torsdag den 3 januari

 
1. Jag har avslutat min relation till den skönlitterära världen för att träda in i studierna igen, sammanfattning av föreläsningar är det som står på torsdagens schema.
2. Under tiden jag pluggar äter jag lunch iform av ett försök att få återuppleva frittatan jag åt i Söndags. Den blev okej men inte mästerlig, övning ger färdighet.
3. Jag lever och tycker att det är såpass kul att skriva sammanfattningar att jag fotograferar mig själv i badrumsspegeln...
4, Imorgon åker vi upp till Ume igen och där väntar en helg med mer studier, så denna torsdag ska jag hinna njuta lite också. Jag älskar att njuta, säger livsnjutaren. 

RSS 2.0