Amsterdam

 
Amsterdam. Blåst. Museum. Osmaklig tomat- och ostpannkaka. Secondhand-butiker. Sol. Chokladanka. Knas. Feber. Stadsbiblotek. Värmande soppor och te. Ost. Skumt hotell. Mycket gång i behagliga skor. Läsning. 
 
Min mor och jag. 

När sol resulterar i nakenhet

 
Såhär har jag spenderat dagen. Halvnaket i solen och njutit. Kanske lite stötande bild men det bjuder jag på! Promenerat med mor min och inte gjort så mycket. Lugnet har infunnit sig. 
 
 
Och så har jag idag fått mitt första kusinbarn. På tal om livet.

Godmorgon badrumsspegeln!

 
 
Gårdagen som följde var en trip med syster och mamma till Nynsähamn för att se om staden stod kvar. Det gjorde den. Sedan tog en längre promenad med syster. Lite ägg målades granna. På eftermiddagen kom lite släkt på besök och åt påskmiddag. Diskussioner som flänger från sommarens bröllop till äldre sexpartners. Släkten Gard i ett nötskal. 
 
Kvällen fortsatte med de där tjejerna som symboliserar ordet party och andra personer som man minns sedan man var liten och svarthårig. Medan folk drog ut for jag hem för att spendera de första timmarna på denna Söndag genom att nattprata med syster och mamma om livet i stort och litet. Mest i det stora för livet är stort, mycket stort. 

Brödpromenad

En solig promenad och två bröd rikare. Den där Sorunda bagaren är inte bara trevlig, han bakar jävligt gott bröd också. Att inte baka med för kallt mjöl var ett tips som jag fick med mig hem. 

Godmorgon påskafton!

 
Godmorgon för längre kan jag inte sova när solen skiner utanför fönstret. Matprogram på televisionen, datorn som sällskap och en apelsin som förrätt till en frukost som väntar när fler familjemedlemar har vaknat till liv. Läget just nu alltså.
 
Påskägg har jag fått. Innehållandes ett presentkort på bio. Dock fick jag inte leta efter det färgglada ägget. Påskharen har blivit lat på senare dar...

Lunch på Häringe slott

 
Finaste lunchmiljön på länge. Vi åt gott och pratade om allt som har hänt sedan sist. Jag träffade också en gammal klasskamrat sedan grundskolan där. Det där med att träffa folk från förr gör en gott. Nostalgi. 
 
Väl hemma i huset igen degade vi framför en film och åt sallad a la frukt. Sedan kom ett knack på dörren och en väldigt fin vän vid namn Daniel steg oväntat in. Skrattar och skämtar som jag gör i hans sällskap gör jag inte med någon annan. Det kom jag på idag. 
 
Taco med familjen och nu väntar en äppelpaj i ugnen. Det är härligt att vara där man egentligen som mest hör hemma. Jag vill säga skål på den! 

I Sorunda

 
Hemma i Sorunda på föräldrarnas soffa med frukosten i knät och nyhetsmorgon framför näsan. Bättre kan det nästan inte bli efter fyra intensiva dagar utanför landets gränser. Jag och mor har haft en UNDERBAR vistelse i Amsterdam. Jag är lite kär i henne, min mor alltså. Fast han karln är nog ändå nummer 1. På tal om honom så har vi en lunch inbokad. Han och jag. Idag. Långfredag. 

Resedag

 
Godmorgon Lördag och resdag! 
 
Karln har fart iväg till arbetet med ett hejdå och vi ses om sex dagar. Nu ska jag beta av ett styrkepass på Iksu innan jag tar min resväska och beger mig nedåt stan. Jobb i några få timmar och sedan går tåget till Sthlm. Kramas, sova och vakna. Sedan väntar Arlanda och flyget mot Amsterdam. 
 
Påskhelgen spenderas i Sorunda med släkt och förhoppningvis några vänner. Vi får se om de kommer ihåg mig, släkten och vännerna alltså.

Punktar upp vad som har gjorts...

 
  • Tvättat 
  • Sprungit en morgontur med min fina vän Angelica
  • Handlat mat
  • Bakat bröd, paj och brownies
  • Packat resväskan
  • Promenarat  
  • Tittat på flera avsnitt av underbara Sex and the city, att man aldrig tröttnar.. 
 
 

Redovisning, opponering och sista dagen på kursen

 
Idag efter att jag fick på mig skorna for jag, iklädd min blommiga skjorta, iväg till skolan för att avsluta kursen i Miljö och Samhälle. Seg dag med redovisningar och skrivande av reflektion men nu är den över och det är också kursen. Endast betyget som är oklart, men sådant är bara en bonus. 
 
Nu är det bara härligheter att se framemot. Ledig dag imorgon då lite nytta och onytta ska hinnas med. För efter jobbet på lördag beger jag mig nedåt för att sova en natt i föräldrarnas hus och sen fara vidare med mor till Amsterdam. Där ska vi röka på och äta browies, men det berättar vi inte för far... 
 
Nu ska jag ta kroppen och bege mig mot den där träningslokalen som benämns Iksu.  

Hur jag har spenderat timmarna...

 
Tisdagens eftermiddag och kväll spenderades först på Iksu iform av styrketräning, lite simning och dejt med Emelie i den bubblande poolen. Sedan for jag ner på stan för att möta upp Nathalie och Natalie för att höra de vår föredetta klasskamrat sjunga vackert. Och ja, vackert var det verkligen. 
 
Onsdagen spenderades med Hanna och Hanna på Göteborgs cafét med att gå igenom inför vår redovisning av projektarbetet vi har genomfört samt förbereda en opponering. På kvällen såg vi Julien åka ut Sveriges Mästerkock vilket lede till att jag fick  trösta Nils hela kvällen när han grät sig till sömns. 

Sådär

 
Nu beger jag mig till universitet för att säga hej till min grupp och avsluta en rapport. Tisdag på den!

Torsdagsmat en tisdag

 
Raggmunkar gjorda på 1dl vetemjöl , 1dl grahamsmjöl, 1msk krossade linfrön, 1tsk salt, 1ägg, 5dl lättmjölk och 8st fasta och finrivna potatisar. Idag följde jag ett recept. 
 
Tillbehör: rårörda lingon, keso och råkostsallad på finrivna morötter och äpple.
 
 
Nu lutar jag mig tillbaka och välkomnar matkoman.
Senare ikväll kommer Hanna hit (den Hanna av tre som jag har känt längst här i Ume) för att beskåda Topmodel. Ja, jag är en torsk på pinsamma tv-serier...
 

Underbara dag

 
Mitt studieliv just nu är rätt så lugnt.
Så denna dag har hittills spenderat med endast trevliga aktiviteter. Efter frukost och nyhetsmorgon slog jag mig ned framför datorn för att lyssna igenom gamla föreläsningar om metabolismen. Cirkus ett år sedan jag läste kursen i detta så jag kände att jag behövde förfriska minnet lite. Efter att minnet blivit uppdaterat ville benen få sitt också. Dagsformen kändes nedrans bra, nästintill bäst, så de nya skorna knytes på och jag begav mig ut i det fina vädret. Skorna som jag skulle gå i till en början, fungerade väldigt bra att springa i. Man ska lyssna på kroppen som sagt, och idag ville den springa. Turen blev den första långdistansen på kanske 6 veckor... 14 soliga och lugna kilometer betades ihop. När jag kom in runt husknuten kände jag den där otroligt underbara känslan av friskhet som jag bara känner efter ett lång pass med löparskorna på. Halleluja!

Lunchen bestående av soppa och bröd med avokado avnjöts i solen med boken vid min sida. Min måndag än sålänge som sagt. 

morgon och måndag

 
Godmorgon! Kanelstekta päron med fiberhavregryn, valnötter och hallonkvarg. 

Söndagsmiddag

 
Matmatmat. Rotmos med bönbullar, skysås, ärto och gröna bönor. Ser inte så mycket ut för världen men nedrans gott. 

Skor

 
Dessa gobittar fick invigas på Iksu idag. Inte på riktigt dock. Det blev träning av styrka i cirkel. Alla muskelgrupper fick sitt genom aktivitet med vikter. Ingen löpning. Gå in dom är det jag ska göra, och gör. 
Jag har haft uppehåll från tung fysisk aktivitet i veckan då jag har varit dåsig. Jag har blivit med en stor svinkoppa. Hejsan bakterieinfektion! Men jag kände mig okej imorse och nu efter ett lungt träningspass känner jag mig bra. Förhoppningsvis känner jag mig bäst imorgon. 
 
Vi får se när löparskorna får invigas på riktigt. Det känns nedrans lätta så jag är sugen. Men skynda på ska man inte göra. Lyssna på kroppen är A och O, sägs det.. 

Soppa i kopp

 
Arbete idag och inte så mycket mer har gjorts. Denna soppa har svalts dock. Innehållet är mycket, exempelvis morot, stora vita bönor, passerade tomater, vitt vin, lök, vitlök, basilika och nog 15 andra örter/kryddor. Brödet är ostgratinerat med ärtpesto
 
Idag fyller våra mammor år, både Nils och min. Vi värmde upp rösten extra ordentligt imorse så att vi kunde framföra vacker födelsedagssång. Dock får det resterande firandet vänta tills om en vecka då vi träffas. 
 
Ikväll lockar soffan mer än allt annat skoj. Tänka sig hur det kan vara ibland! 

Att vara änglalik

 
Förmiddagen spenderades lugnt med titt på lägenhet, dock inget aktuellt.
Lunchen och eftermiddagen spenderades med Nils på stan. Jag shoppade två par skor. Ett par som jag kan använda till vardags och ett par som lämpar sig bäst för löpning. Spenderade nog en 30 minuter inne på Löplabbet så bra måste de ha blivit. Vi tog sedan en tur till Rödakorset, polisen och nya konditoriet.
Hemma bjöds det på middag iform av taco. Trevligt sällskap blev det också! 
Nu myser jag i soffan men ska pallra mig till sängen. Jag är trött.
Fredagen. 

Rödbettspizza med ärtpesto

 
Pizza med rödbettor, ärtpesto, fetaost och västerbottenost, kryddning av rosmarin och timjan. Tillsammans med sallad gjord på roccula, päron och valnötter. 
 
Ärtpeston är en mixad blandning av gröna ärtor, solrosfrön, rapsolja och smaksatt med färsk organo, riven hushållsost, salt samt peppar.   
 
Perfekt en torsdagskväll! 
 

frukost på sängen

 
Dock inget speciellt i den djupa tallriken, endast den vanliga gröten. 

Onsdagens middag

 
Matvete- och quinoaotto smaksatt med vitt vin, citron och ost i form av hushålls och västerbotten. Pyntad med vitlöksstekt champinjon, gröna bönor och spenat samt varma tomater med basilika och organo.   
 
Dagen har spenderats med Hanna och Hanna här hemma vid köksbordet. Vi har författat rapport. Imorgon ska vi göra detsamma. 

hemma i skrivstil

 
Är det bara jag som tycker att denna blogg har blvit lite väl töntig? Fast det kanske den alltid har varit... För jag har fan inte blivit som nykär! 

Måndag så vi far till Lycksele

 
 
Gårdagens finbesök i soffan framför SATC med prat om allt som gör livet tufft men mest om sådant som gör livet otroligt underbart, exempelvis kärlek. 
 
Jag har haft turen att varje vecka senaste månaden fått vackra blommor. Jag älskar´t. De får mig att längta ännu mer till våren. Snart är den här, eller något... Oavsett vad så far jag till Lycksele idag på studieresa även kallat klassresa. Där ska vi sova i mysstugor, äta gott, spela bowling, seconhand-titta och ja genomföra intervjuer till vårt projektarbete. Trevligt kommer det bli, garanterat.
 
Hemma imorgonkväll igen och tills dess får vi hoppas att köldhålet Lycksele inte bjuder på allt för kalla temperaturer. Nu ska jag pussa min sovande karl hejdå och det med basta!

Pannkaka plus börsrådet

 
Pannkaksberg framför Börsrådet. Sambon for sedan iväg på Aktiebörskväll. Jag stannar hemma för att prioritera tid med min vän Madeleine. Hon ska fara iväg till Oslo så att få en stund att krama på henne går före mycket just nu. De senaste veckorna har jag insett hur otroligt mycket den flickan betyder för mig. Hon betyder glädje, kärlek, värme och mer men det blir för cheesy att skriva ut allt. Någon måtta på töntighet får det allt vara. 

Grill

 
...och till lunch startades grillen. 

par i kärlek

 
Ibland måste man ta töntiga bilder för att bevisa att man faktiskt är tillsammans, sambosar och ja håller ihop. Det är han och jag. 
 
Nu har familjen fart till flyget och sambon är ledig idag. Båda två lediga en helgdag, när hände det senast? Ingen aning men lyx är det! Det firar vi med att gå och lyfta lite skrot.

Tillskott

 
Nils fynd ifrån Rödakorset, 280kr för paret. Han är nöjd och det är jag med! 

Middag på Teatercafét

 
Middagen på TC blev en vårrulle med ost och mangold och tillbehör i form av lök, linser, svamp etc. Otroligt gott! Och så hann vi se stora delar av melodifestivalen också. Man kan då inte missa årets höjdpunkt. 

Lördag

 
Jag ska försöka få med resterande familj på bild också. Typiskt att jag råkade fota maten istället för familjen.. Gott var det i alla fall. 

Familjens dag

 
Dag med familjen resulterade i en sväng på stan och sedan en till Rödakorset där Nils fann oss ett par sängbord och systern en päls. I systembolagets hylla för alkoholfria alternativ hittade jag en god äppelmust som blev en favorit. Livsmedel i från matbutiken resulterade i en middag a la tapas-style. Mycket lyckad! Nöjd och glad somnade jag och vaknade med samma sinnesinställning, dock lite för tidigt.
 
Dagen ska spenderas med några timmars jobb för mig men innan ska vi äta oss mätta av frukostbuffe. Ikväll väntar ett bokat bord på TC och förhoppningsvis ännu en stimulans av smaklökar. Melodilfestival vad är det? 

Fredagens morgon

 
Frukt och nötter med gröt. Tidningar på det och morgonen är gjord. Snart, mycket snart får jag krama på min familj. Idag ska vi ha en heldag tillsammans med allt vad det innebär! 

Skolmat i världsklass

 
Dagen har varit trevlig och mycket lärorik. Jag har lyssnat, tittat, diskuterat, ätit och lyssnat lite till. Skolmat i världsklass ägde rum på folkets hus här i Umeå och där var personer från hela Norrland. Vid fikat efter registreringen träffade jag en kock som arbetade på en friskola utanför Kramfors. Hon berättade om sin verksamhet där hon serverade 45 elever lunch helt gjord ifrån grunden varje dag. Otroligt inspererande att höra om hennes verksamhet och visioner. Jag trodde nästan inte att det fanns skolkök idag där man hade möjlighet att rullar alla köttbullar förhand och på plats. Att det är en friskola bidrog också till att hon kunde handla in lokala råvaror till köket. Jag är så kluven i det där med EU:s krav på offentlig upphandling. Jag ser nyttan i kravet då konkurrens ska möjliggöras. Dock anser jag ändå att det är viktigare att vi gynnar lokala verksamheter och främjar en hållbar transport av livsmedel. Problematik på hög nivå! Annat trevligt med dagen var att jag träffade min gamla dietist-kursare Britta som också hade lurat till sig en plats och lunch. Som sagt en mycket trevlig dag.
 
En sak som jag reagerade starkt på var arbetet kring hållbar utveckling och ideérna kring att dra ned på köttet. För det är något som Livsmedelsverket talar för; en hållbar konsumtion av kött. Föreläsarna och de olika skolköken som kom till tals berättade att de funderade i tankar kring att införa en köttfri-dag i veckan. De skolkök som fanns representerade vid mitt bord berättade att de inte låter alla elever ta del av den vegetariskakosten utan att det endast är vegetarianer som har tillgång till köttfrikost. Detta anser jag är fel strategi, både att införa en köttfri-dag och att den vegetariskakosten inte finns tillgänglig för alla. Det jag ogillar med tanken om en dag utan kött är att eleverna skulle känna sig påtvingade vegetariskkost vilket skulle skapa en negativ inställning till en kosten. Målet är inte att göra alla människor till vegetarianer utan målet är att dra ned på köttkonsumtionen och öka intaget av vegetabilier. Det jag istället vill se i skolrestaurangerna är: 
 
  • Ett vegetariskt alternativ som är tillgängligt för alla elever! Fler alternativ ökar chanserna till att eleverna går mätta ifrån skolrestaurangen och ett vegetariskt alternativ ökar chanserna till minskad köttkonsumtionen.
  • Att det vegetariska alternativet inte står i en avskild del av restaurangen utan är ett naturligt stopp i matkön. Om livsmedelssäkerheten är problemet så ställ potatis, pasta, ris mellan köttalternativet och det vegetabiliska alternativet. 
  • Lägg mycket tanke, pengar och engagemang bakom det vegetariska alternativet så att rätten tilltalar eleverna. Om eleverna väljer att ta en portion/en större portion av vegetabilierna kommer de troligtvis leda till att portionen av kött blir mindre.
  • Utbilda kockarna i vegetariskmatlagning så att den blir god, ser tilltalande ut och är näringsrik. Ta insperation från andra matkulturer där den vegetabilier ofta har en större roll på tallriken.
 
Att ta bort kött en gång i veckan väcker bara onödiga känslor. Att göra det vegetabiliska alternativet till just ett naturligt alternativ för eleverna tror jag kan vara ett bra steg på vägen mot en hållbar köttkonsumtion. Men vad vet jag egentligen? Jag är ju bara är en kostvetarstudent utan erfarenhet på golvet.  
 

Utbildningsdag inom skolmat

 
Idag mellan klockan 9-16 har Livsmedelsverket och Skolverket ordnat med utbildningsdag för kostekonomer, kökspersonal och andra personer som arbetar med skolamaten här i Ume. Jag har sett till att smutsla till mig en av platserna så idag är öronen stretchade för att kunna ta in så mycket information som är möjligt. Jag är exalterad. 
 
Ps. klockan var en födelsedagspresent som glädjer mig var dag

Kanelbullar med valnötter, mandelmassa och äpple

 
Bulldeg till cirkus 45-50st bullar:
50g jäst
5dl mjölk
3 tsk kardemumma
1dl flytande margarin
 
1dl kvarg
2 tsk salt
1 msk hunung (för jäsningen kan ersättas med socker eller anna sötning) 
1 dl stevia (kan ersättas med socker) 
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar 
1 dl kokosmjöl 
10 dl vetemjöl 
 
Fyllning: 
flytande margarin 
kanel 
2msk stevia (kan ersättas med socker eller anna sötning)
ca 6st små äpplen
2 dl hackade valnötter 
ca 150g mandelmassa (mandelmjöl, vaniljpulver och mjölk)
 
Topping: 
1 ägg 
Kokosflingor 
 
Värm mjölken och margarinet till fingervärme. Blanda i kvarg. Smula jäst i bunke och lös med vätskan. I med honung, salt och annan sötning. Blanda i de grövre mjölen först sedan vetemjölet. Arbeta fast. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk, min deg fick ligga en timme. 
 
Dela degen i två. Kavla ut ena rektangulärt. På med hälften av fyllningen (ringla margarin över degen). Rulla ihop deg/vik degen omlott och skär/tvinna bullarna. Gör samma procedur med andra delen av degen. Låt jästa en omgång till under bakduk, ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 225grader. 
 
Pensla bullarna med ägg och strö över lite kokos. Skjuss in i/högt upp i ugnen i cirkus 7 minuter. Låt sedan svalna på ett galler under duk. 
 
Äts bäst ihop med en kopp varm chocklad med en klick vispad grädde. 
 
 
 
 
 

Jag ber dig, läs gärna detta.

 
Det finns många personer, företeelser och upplevelser som gör mig glad, lycklig samt varm i hjärtat. Jag stannar ofta upp och njuter  över hur lycklig jag känner mig. Jag anser mig ha en otroligt vacker sambo och andra underbara personer i min närhet som får mig att skratta. Jag har en önskan/plan för mitt liv och jag känner att jag är påväg åt rätt håll. Jag känner mig obegränsad för det finns inget som hindrar mig från att göra det jag vill. Jag lever med gott samvete i mina val. Jag älskar att jag kan arbeta hårt och sedan unna mig lyx i såndant som nöjen, god mat, produkter, upplevelser och ekonomisk trygghet inför framtiden. Jag är nöjd över hur jag har utvecklas som person de senaste åren och jag är stolt över alla de val jag har gjort. 
 
 
Dock finns det en sak som tynger mig. Det är när jag måste höra på kommentarer om mitt utseende samt behöver försvara mig för att jag ser ut som jag gör. Jag har blivit mindre i kroppen, det är så det har blivit. Är det viktigt för mig att min kropp ser ut som den gör? Nej, jag bryr mig egentligen inte så mycket utan jag är mest tacksam över att jag känner mig stark, snabb, glad, vacker och hälsosam (vilket jag kände för ett år sedan också). Men när jag får negativa kommentarer över utseendet på min kropp knasar min hjärnan till sig. Tårar, panik, ångest och nätter utan sömn blir resultatet. Mår jag verkligen bra? Är jag verkligen frisk? Lider jag omedvetet av någon ätstörning? är tre av alla de tankar jag går runt och tänker efter en kommentar eller två. Det tar dagar för mig att komma tillbaka upp på fötter efter att ha blivit nedslagen. Jag har förståelse för att folk kan känna oro för min förändring. Dock anser jag att det finns tusen andra och bra sätt att fråga hur någon mår på än att syna personen uppifrån och ned samt säga att personen håller på att försvinna och borde börja äta mer. Om man är orolig om någon och bryr sig om personen ifråga så ska man vänta med att dömma och istället låta personen berätta om sitt liv. Då skulle man nog snabbt märka om personen mår bra eller dåligt. Man behöver inte ens kommentera hur personen ser ut utan endast lyssna. 
 
Jag vill egentligen inte skriva ut det här men jag känner att jag måste, för jag orkar inte mer. Jag orkar inte försvara mig och lugna folk med att jag mår bra, att jag har dragit ned på löpandet, försöker äta mer/energitätare och lagt in styrketräning på mitt schema. För jag har insett att det är fel att behöva försvara sig för andra. För även om hela världen skulle tycka att jag är ful så ska jag inte ändra mig om jag är nöjd med den jag är. Och det är jag, jag är jävligt nöjd över den jag är! Så snälla acceptera mig för den jag är idag och för den jag är imorgon.  
 
Och jag som skulle skriva ett inlägg om de godaste bullarna jag bakade idag... 

Godmorgon

 
Imorse vaknade jag av doften från nygräddat bröd. Han karln är allt bra han. Jag pryde brödet med mosad avokado, värmda tomater och ägg. Apelsin till efterrrätt. 
 
Efter måndagens tenta och tentafirande lever jag i lugn. Det kommer vara lugnt ett tag nu, endast ett projektarbete om lokal livsmedelsförädling som ska utformas innan påsk. Annat som gör livet underbart är att min familj iform av pappa, mamma och syster kommer upp till Ume nu på fredagens morgon för att stanna hela helgen. Om mindre än tre veckor tar jag mammas hand och flyger till Amsterdam där vi ska spendera fyra bra dagar och nätter. Efter det ska påsken firas i föräldrarnas hus. Sedan är det vår och allt vad det innebär; göteborgsvarv, besök hos mormor i Vänersborg, yror etc. 
 
Nu ska jag bege mig till sängen igen och gotta mig i Rowlings översatta ord. 

RSS 2.0