Nu är det jul igen!

Bild 1- adventsljus
Bild 2- mjuspepparkaka
Bild 3- hasselnötskaka, pepparkaksboll och mandelbollar 
 
Imorse innan dagens enda och korta föreläsning, klockan 10, drogs julpyntet fram. Efter blev det lite paus i julmyset med plugg, tenta imorgon, men sedan fortsatte det med julmusik och bak. Plugget är som sagt nedlagt så det får bära eller brista, har hemtentamen på datorn så inga nervösa fjärilar i magen denna tenta. 
 
En stor och mjuk pepparkaka 
 
150g smält margarin (kan ersättas med smör)
4 dl lättfil
4 ägg  
4dl vetemjöl (kan ersättas mot ex. mandelmjöl om så önskas)
3dl mandelmjöl 
1dl kokosmjöl 
2 krm vaniljarom
4 msk pepparkakskrydda
4 tsk bakpulver 
1,5 dl stevia (kan ersättas med socker)
 
Vispa ägg pösigt. Blanda de torra igredienserna och tillsätt de till äggblandningen. Tillsätt också smör och fil. Smöra och bröa (med ex. mandelmjöl eller ströbröd) en stor form. Grädda i mitten på ugnen i ca 35 minuter på 200 grader.  
 
Hasselnötskaka
100 gram hasselnötter
6 st färska urkänade dadlar
1 msk stevia (kan ersättas med socker eller fler dadlar)
1 ägg
1tsk potatismjöl
 
Hasselnötter till garnering
 
Mixa hasselnötterna och dadlarna. Vispa ägg löst. Tillsätt de övriga igredienserna tillde vispade ägget. Klicka ut och platta till smeten på en ungsplåt med bakplåtspapper. Garnera gärna med hela hasselnötter.  Grädda ca 8minuter i ugen på 200 grader. 
 
Pepparkaksboll
1dl hasselnötter
1dl valnötter
1,5 dl dadlar
2 tsk pepparkakskrydda
 
Mixa mandel, valnötter och dadel. Blanda i pepparkakskrydda och rulla till små fina bollar.
 
Mandelbollar
200g mandelmjöl (skalade och mixade mandlar går bra)
1 msk stevia (går utan eller med socker)
en skvätt grädde (jag tog matlagningsgrädde 15%, går nog också bra med mjölk)
 
Till garnering:
sockerfri choklad (vanlig mörkchoklad går också bra) 
torkade kokosflingor/finhakade nötter
 
Blanda alla ingredienser och kyl. Rulla sedan till små bollar och doppa i choklad. Strö kokos, hasselnötter, cashewnötter eller något annat gott på. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Rickard

Såå roligt att höra att du inte kan vänta fram till jul utan måste börja baka nu! Riktigt inspirerande. Ser väldigt gott ut, var har du hittat recepten eller har du gjort dem själv? Bra jobbat btw ;)

2012-11-26 @ 21:57:48
URL: http://musikhjalpen.blogg.se
Postat av: Jytte

Jag har väntat tillräckligt länge!! :) Pepparkaksbollarna hittade jag på någon blogg men kommer inte ihåg vilken.. Pepparkakan och hasselnötskakan tog jag inspiration från recept. Tack!

2012-11-27 @ 07:35:28
URL: http://jytte.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0